Wie zijn wij

In het midden van de jaren vijftig waren we naast onze werkzaamheden op de boerderij steeds vaker in de bossen te vinden. Wij woonden in een bosrijk gebied en in opdracht van boseigenaren namen we werkzaamheden aan, die bestonden uit kappen van hout en het uitslepen van dit hout. Dit was in eerste instantie handwerk en derhalve zwaar werk. Het kappen gebeurde met bijlen en in die tijd waren de veiligheidsvoorschriften nog niet zover als tegenwoordig. Het uitslepen van de gekapte stammen gebeurde met paarden richting de bospaden. Hier werden de stammen opgehaald. Per jaar werd toch zeker zo’n 100 hectare gekapt.

Later, ronde de zestiger jaren deed de kettingzaag zijn intrede. We dachten dat het werk sneller zou gaan, maar dat bleek niet het geval. Die eerste kettingzagen waren niet zo praktisch in gebruik en we grepen ook nog wel eens terug naar de bijl. Met de latere generaties van de kettingzagen ging het steeds beter. De kwaliteit van de zagen nam een snelle vlucht en het werk ging steeds sneller en vooral ook veiliger. Het uitrijden werd ook gemechaniseerd, paarden werden, waar het kon, vervangen door tracktoren. Het werk werd minder zwaar.

Het natuurbesef werd ook steeds groter. Er werd moeite gedaan om tijdens de werkzaamheden de natuur zo veel mogelijk te ontzien. Zoals de kapwerkzaamheden niet in de broedperiode uit te voeren en tijdens het uitslepen zoveel mogelijk rekening te houden met de bomen die bleven staan.

Mede ook door de afname van de bossen, werden de opdrachten in het einde van de vorige eeuw minder. En tijdens regen en winter periodes was er weinig te doen in de bossen. Toen kwam in 1996 het een idee een zaagmachine aan te schaffen. Deze werd geplaatst in een werkplaats op de boerderij. Deze aanschaf bleek een gat in de markt. Er kwam steeds meer vraag naar dit maatwerk zagen en vooral door mond op mondreclame, hebben we als familiebedrijf een gezond draaiende houtzagerij.

Liefde voor de natuur en duurzaamheid staan hoog bij ons in het vaandel. De kwaliteit van ons afgeleverde product is onze beste reclame.